Criteria voor ondervoeding

Iemand is ondervoed als sprake is van ten minste 1 kenmerk van ondervoeding    èn 1 oorzaak van ondervoedingOok personen met een normaal gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn. De criteria staan hieronder.

 

Kenmerken van ondervoeding

Ondergewicht

Een te laag gewicht of ondergewicht wordt bepaald met de Body Mass Index (BMI). Criteria:

  • Volwassenen tot 70 jaar: BMI lager dan 20
  • Volwassen van 70 jaar en ouder: BMI lager dan 22
  • Aziatische volwassenen tot 70 jaar: BMI lager dan 18,5
  • Aziatische volwassenen van 70 jaar en ouder: BMI lager dan 20

 

Onbedoeld gewichtsverlies

  • >5% onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of 
  • >10% onbedoeld gewichtsverlies in langere periode (> 6 maanden)

 

Lage spiermassa

Spiermassa neemt langzaam af bij het ouder worden. Door onder andere een tekort aan voeding en met name eiwitten neemt de spiermassa sneller af dan normaal voor de leeftijd. De spiermassa kan worden bepaald door spierkracht en lichaamssamenstelling te laten meten door iemand die hierin getraind is. Uw arts, diëtist of fysiotherapeut kan u meer hierover vertellen.

 

Oorzaken van ondervoeding

Verminderde voedingsinname of voedingsopname

  • >1 week minder dan de helft aan voeding binnengekregen vergeleken met normaal.
  • >2 weken minder voeding binnengekregen dan normaal,  waarbij het niet uitmaakt hoeveel minder dit is.
  • Chronische maagdarmaandoening die de inname of opname negatief beinvloedt.

 

Ziekte

Acute ernstige ziekte, trauma of chronische ziekte met ontsteking.