Criteria voor ondervoeding
Iemand is ondervoed als sprake is van ten minste 1 kenmerk van ondervoeding èn 1 oorzaak van ondervoeding. Ook personen met een normaal gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn. De criteria staan hieronder.
Kenmerken van ondervoeding
Ondergewicht
Een te laag gewicht of ondergewicht wordt bepaald met de Body Mass Index (BMI). Criteria:
- Volwassenen tot 70 jaar: BMI lager dan 20
- Volwassen van 70 jaar en ouder: BMI lager dan 22
- Aziatische volwassenen tot 70 jaar: BMI lager dan 18,5
- Aziatische volwassenen van 70 jaar en ouder: BMI lager dan 20
Onbedoeld gewichtsverlies
- >5% onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of
- >10% onbedoeld gewichtsverlies in langere periode (> 6 maanden)
Lage spiermassa
Spiermassa neemt langzaam af bij het ouder worden. Door onder andere een tekort aan voeding en met name eiwitten neemt de spiermassa sneller af dan normaal voor de leeftijd. De spiermassa kan worden bepaald door spierkracht en lichaamssamenstelling te laten meten door iemand die hierin getraind is. Uw arts, diëtist of fysiotherapeut kan u meer hierover vertellen.
Oorzaken van ondervoeding
Verminderde voedingsinname of voedingsopname
- >1 week minder dan de helft aan voeding binnengekregen vergeleken met normaal.
- >2 weken minder voeding binnengekregen dan normaal, waarbij het niet uitmaakt hoeveel minder dit is.
- Chronische maagdarmaandoening die de inname of opname negatief beinvloedt.
Ziekte
Acute ernstige ziekte, trauma of chronische ziekte met ontsteking.